Linux-käyttöjärjestelmän maailmanvalloitus alkoi 25 vuotta sitten

cd984547-9863-4a32-a3a2-b2697e260355
Sasu Tarkoma Kuvaaja: Veikko Somerpuro
Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos juhlistaa maanantaina 22.8. Linux-käyttöjärjestelmän maailmanvalloitusta, sillä on kulunut 25 vuotta siitä, kun Linus Torvalds kertoi ensimmäisen kerran käyttö­järjestel­mästä, jota hän oli kehittä­mässä. Toimittajat ovat lämpimästi tervetulleita kuulemaan lisää Suomessa syntyneestä tietojenkäsittelyn menestystarinasta!

Tietojenkäsittelytieteen laitoksen silloisen opiskelijan Linus Torvaldsin kehittämästä Linuxista on 25 vuodessa tullut maailman käytetyin käyttöjärjestelmä. Avoin lähdekoodi ja yhteisöllinen tapa kehittää koodia ovat johtaneet merkittäviin innovaatioihin ja läpimurtoihin. Esimerkeiksi näistä tietojenkäsittelytieteen laitoksen johtaja Sasu Tarkoma nostaa Linuxin käytön Androidissa ja palvelinsaleissa.

– Linux-käyttöjärjestelmä on laitoksemme tunnetuin saavutus, Tarkoma sanoo.

– Nyt meillä on datatieteen opetus ja tutkimus uutena avauksena.

Syksyllä 2017 aloittava datatieteilijän (“data scientist”) koulutus yhdistää tietojenkäsittelytieteen osa-alueita kuten koneoppimisen ja hajautetut järjestelmät. Kun organisaatioiden tietovarannot kasvavat ja monimutkaistuvat ja muutokset nopeutuvat, haasteet niin sanotun ison datan,“big datan”, käsittelyssä korostuvat.

– Avoimuuden lisääntyessä tarvitaan myös tehokkaita menetelmiä analytiikkaan sekä skaalautuvia ja hajautettuja ratkaisuja aineistojen hallintaan. Rakennamme siksi tulevaisuuden digitaalista infrastruktuuria, Tarkoma sanoo.

LUE LISÄÄ:

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos: https://www.cs.helsinki.fi/home

Tietoturva-alalle perustettiin yliopistojen yhteinen tutkimus- ja koulutuskeskus: http://www.helsinki.fi/ml/ajankohtaista/2016/haic.html

Students make your plant spin: http://www.helsinki.fi/facultyofscience/research/news/2016/2016greenhouse-course.html

Laitos täyttää ensi vuonna 50 vuotta. Professori Jukka Paakin katsaus laitoksen ja alan kehittymiseen:

https://www.cs.helsinki.fi/sites/default/files/root/hallinto/etusivunkertomukset/Paakki-Rupisia_bitteja_karmeita_kaavioita_unelmia_ja_toimistohommia-2011.pdf