Kotien nettiyhteyksiä käytetään hyvin laajasti etätyöskentelyyn ja opiskeluun – pikaviestipalveluita käyttää puhelimestaan jo 73 % suomalaisista

Lähes puolet suomalaisista käyttää kodin nettiyhteyttä etätyöskentelyyn, opiskeluun tai luottamustehtävien hoitamiseen. Myös matkapuhelimen käytössä on havaittavissa muutoksia – jo lähes kolme neljäsosaa käyttää pikaviestipalveluita viikoittain.

Nettiyhteydet monille välttämättömiä etätyöskentelyssä ja opiskelussa

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan 49 % suomalaisista käyttää kodin nettiyhteyttä etätyöskentelyyn, opiskeluun tai luottamustehtävien hoitamiseen. Suomalaisista 38 %:lle nettiyhteys on välttämätön näiden tehtävien hoitamiseksi.

Eniten nettiä käytetään etätyöskentelyyn, opiskeluun tai luottamustehtävien hoitamiseen suurimmissa kaupungeissa, kun taas matalimmat osuudet löytyvät pienemmistä kaupungeista. Suomalaisista kotitalouksista 54 %:ssa on kiinteän verkon nettiyhteys, kun taas jonkinlainen matkaviestinverkon nettiyhteys on käytössä peräti 92 %:ssa kotitalouksia.

Jo lähes kolme neljäsosaa käyttää pikaviestipalveluita viikoittain – myös maksullisten video- ja tv-palveluiden suosio on kasvanut

Pikaviestipalvelujen, kuten WhatsAppin tai Facebook Messengerin, käyttö yleistyy perinteisten tekstiviestien kustannuksella. Alkuvuonna jo lähes kolme neljäsosaa suomalaisista käytti matkapuhelimellaan pikaviestipalveluita viikoittain. Myös internetin puhepalvelujen käyttö matkapuhelimista on aiempaa yleisempää. Toisaalta perinteisiä matkapuhelujakin soittaa viikoittain 96 % suomalaisista.

Internetin maksullisten video- ja tv-palvelujen suosio on kasvanut keväästä 2018. Lähes joka toisessa nettiyhteyttä käyttävässä kotitaloudessa oli viimeisen 3 kuukauden aikana katsottu maksullisia video- ja tv-palveluja, kuten Netflix, Viaplay tai Ruutu+. Vastaavasti ilmaisia video- ja tv-palveluita katsoo lähes 90 % nettitalouksista.

Suomalaisissa kotitalouksissa on yhä monipuolisemmin nettiin kytkettyjä laitteita

Älypuhelimien ja tietokoneiden lisäksi 60 %:ssa kotitalouksista löytyy muitakin nettiin kytkettyjä älylaitteita, ns. IoT-laitteita. Vielä vuosi sitten tämä osuus oli 52 %. Selvästi yleisimpiä tällaisia laitteita ovat älytelevisiot, mutta myös nettiin kytkettyjä pelikonsoleita ja aktiivisuusrannekkeita löytyy useista kotitalouksista. Sen sijaan harvinaisempia ovat vielä esimerkiksi kodintekniikkaan ja -koneisiin liittyvät älyratkaisut, kuten älylukitus, -valo tai -jääkaappi ja autoihin integroidut nettiyhteydet.

Kuluttajatutkimuksen toteutti IROResearch Oy. Tutkimusta varten haastateltiin 2001 suomalaista vähintään 15-vuotiasta henkilöä. Haastattelut toteutettiin puhelinhaastatteluina maalis-huhtikuussa 2019.

Tutustu tutkimuksen tuloksiin.