:KORONAVIRUS: Miten suojautua kyberrikoksilta?

Kyberrikosten määrä on kasvanut koronaviruspandemian myötä, sillä monet tahot yrittävät hyötyä ihmisten pelosta.

Koronaviruskriisin lievittämiseksi on otettu käyttöön monia toimia, joiden seurauksena vietämme entistä enemmän aikaa verkossa, olipa syy sitten etätöiden tekeminen tai surffailu ajanvietteeksi. Ihmiset ovat myös ahdistuneita kriisistä, ja lopputuloksena on monesti epäturvallista käytöstä verkossa. Näitä heikkouksia kyberrikolliset hyödyntävät.

Rikolliset pyrkivät muun muassa urkkimalla ja haittaohjelmia levittämällä varastamaan tietoja ja hakkeroimaan laitteita saadakseen haltuunsa melkein mitä vain pankkitilin tiedoista järjestöjen tietokantoihin.

Yleisimmät koronavirukseen liittyvät kyberrikokset
  • Ihmisten huolia hyödyntävät tekaistut viestit tai linkit, jotka johtavat haitallisille verkkosivuille tai sisaltavat haittaohjelmia.
  • Viestit voivat sisältää uutisia ihmelääkkeistä, vääristeltyjä karttoja viruksen leviämisestä tai lahjoituspyyntöjä, tai ne voivat olla olevinaan terveydenhuollon ammattilaisilta.
  • Tekaistut viestit tai puhelut, jotka ovat olevinaan esimerkiksi Microsoftilta, Google Drivelta jne. ja joiden avulla pyritään saamaan haltuun käyttäjätunnuksia ja salasanoja tarjoamalla ”apua” tai uhkaamalla tilin jäädyttämisellä
  • Tekaistut viestit olemattomista tavarantoimituksista

Miten voin suojautua verkossa?

EU vaatii teleoperaattoreita suojaamaan tietoliikenneverkkoja EU:ssa kyberhyökkäyksiä vastaan. Jokainen voi kuitenkin myös omalla käytöksellään varmistaa turvallisuutensa netissä ja etätöissä. Kokosimme yhteen keskeisiä vinkkejä.

  • Ole varovainen saadessasi odottamattomia sähköposteja, tekstiviestejä ja puheluita, erityisesti jos niissä yritetään kriisin nojalla saada sinut kiertämään tavallisia turvallisuusmenettelyitä. Hyökkääjät tietävät, että usein on helpompi huijata ihmisiä kuin hakkeroida monimutkaisia järjestelmiä. Muista, että pankit ja viranomaistahot eivät koskaan pyydä sinua paljastamaan salasanaasi.
  • Suojaa kotiverkkosi. Vaihda langattoman verkon oletussalasana monimutkaisemmaksi. Rajoita langattomaan verkkoon yhdistettyjen laitteiden määrää ja salli vain luotettavien laitteiden yhdistäminen verkkoon.
  • Vahvista salasanojasi. Käytä pitkiä ja monimutkaisia salasanoja, jotka sisältävät kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä.
  • Suojaa käyttämäsi laitteet. Varmista, että kaikki järjestelmät ja sovellukset on päivitetty, ja asenna virustorjuntaohjelma laitteellesi.
  • Perheenjäsenet ja vieraat. Lapset tai muut perheenjäsenet voivat vahingossa poistaa tai muokata tietoja tai jopa asentaa haittaohjelman laitteellesi, joten älä anna kenenkään muun käyttää työlaitteitasi.

Lisää vinkkejä kyberturvallisuuteen etätöissä löydät EU:n kyberturvallisuusviraston sivuilta.

Eurooppalaisia toimia verkkoturvallisuuden parantamiseksi

Euroopan parlamentti on jo pitkään tukenut EU-toimia verkkoturvallisuuden parantamiseksi, sillä tietoverkkojen, tietoliikennejärjestelmien ja -palveluiden luotettavuus ja turvallisuus ovat merkittävässä roolissa yhteiskunnassamme.

EU-toimielimet, mukaan lukien Euroopan komissio, EU:n kyberturvallisuusvirasto, CERT-EU ja Europol seuraavat rikollista toimintaa verkossa, pyrkivät lisäämään kansalaisten tietoisuutta aiheesta ja suojelevat kansalaisia ja yrityksiä.