Kohti saavutettavampaa somea – Näkövammaisten liitto on nyt Instagramissa

Sosiaalisen median palvelut ovat saavutettavia näkövammaisille – ainakin, jos teemme yhdessä somesta saavutettavan! Edes kuvat eivät välttämättä ole haaste, jos niiden sisältö avataan myös ruudunlukijaa käyttäville.

Kun näkövammainen selailee Instagramia, hän lukee kuvatekstit sujuvasti apuvälineidensä avulla. Jos kuvaan on lisätty vaihtoehtoinen teksti (alt-teksti), se kertoo näkövammaiselle, mitä kuvassa on.

Esimerkki vaihtoehtoisesta tekstistä:  ”Sininen näkövammaismerkki kiinnitettynä paidan rintapieleen”.

Vaihtoehtoinen teksti lisätään Instagramissa näin:

  • Lisää kuva ja kirjoita sille kuvateksti.
  • Klikkaa ”Lisäasetukset”.
  • Klikkaa ”Kirjoita vaihtoehtoinen teksti”.
  • Lisää vaihtoehtoinen teksti ja paina ”Valmis”.
  • Julkaise kuva tavalliseen tapaan.

Instagramin syöte siis toimii moitteetta, kunhan käyttäjät muistavat saavutettavuuden.

Instagramin tarinoissa sen sijaan on paljon saavutettavuushaasteita. Niiden päälle lisätään elementtejä, kuten tekstiä, tarroja, gif-animaatioita ja kyselyitä, joista näkövammaisten ruudunlukija tunnistaa vain harvat. Niihin ei myöskään saa lisättyä vaihtoehtoista tekstiä. Tarinat voivat kuitenkin olla videoita, ja jos niillä on selkeää puhetta, on näkövammaisenkin helppo sitä kuunnella.

Näkövammaisten liitto Instagramissa

Näkövammaisten liitto on nyt Instagramissa. Löydät liiton tilin @nakovammaistenliitto ja selaimen kautta osoitteesta instagram.com/nakovammaistenliitto.

Toivomme tavoittavamme Instagramissa erityisesti uusia ihmisiä, joille haluamme kertoa näkövammaisuudesta, näkövammaistyöstä ja esimerkiksi saavutettavuudesta. Instagram täydentää viestintäkanaviamme, joita ovat lisäksi muun muassa Facebook, Twitter, nkl-tiedotteet-sähköpostilista sekä muut näkövammaisten sähköpostikanavat.

Instagram-tili on osa Näkövammaisten liiton Sano se sanoin -teemavuoden (2021–2022) toteutuksia. Haluamme muistuttaa, että kuvalliseen informaatioonkin perustuvassa somemaailmassa on tekstillä ja kuvailuilla tärkeä paikkansa.

Saavutettavuus sosiaalisessa mediassa (nkl.fi)